Cukinia/ Jajka/ Mięso/ Śniadanie/ Warzywa/ Wieprzowina

Omlet z cukinią i boczkiem

omlet z cukinią i boczkiem

Omlet z cukinią i boczkiem

Omlet to bardzo wygodne i wdzięczne danie. Można go zrobić na słodko i na słono. Sezonowe warzywa świetnie się sprawdzają, a o grzybach nawet wspominać nie trzeba. Jest świetnym rozwiązaniem na śniadanie a składniki do przygotowania tego dania zawsze znajdę w lodówce.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • 50 gram cukinii startej na grubych oczkach
  • sól i pieprz
  • trochę tartego sera (używam takiego, który akurat jest w lodówce)

Sposób przygotowania:

  • Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni aż będzie chrupki i przyrumieniony. Jeżeli wytapia się z niego zbyt mało tłuszczu to dodaję masło.
  • Do miski wbijam jajka i dokładnie rozbijam żółtka i białka. Dodaję cukinię, śmietanę kremówkę i doprawiam solą. Dokładnie mieszam całość.
  • Przygotowaną masę jajeczną wlewam na patelnię ze smażącym się boczkiem. Na małym gazie smażę wszystko aż omlet się zetnie. Dla przyspieszenia tego procesu, patelnię można przykryć pokrywką.
  • Po około 10 minutach omlet wykładam na talerz i posypuję świeżo zmielonym pieprzem i tartym serem.

Smacznego! Jeżeli wypróbowaliście przepis lub macie jakieś pytania, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Ania | relaksprzygarach.pl

Nie przegap kolejnych wpisów, obserwuj relaks przy garach na Facebooku i Instagramie.

You Might Also Like