Jajka/ Śniadanie/ Suszone pomidory/ Szparagi/ Warzywa

Omlet ze szparagami i suszonymi pomidorami

omlet ze szparagami i suszonymi pomidorami

Omlet ze szparagami i suszonymi pomidorami

Omlet to bardzo wygodne i wdzięczne danie. Można go zrobić na słodko i na słono. Sezonowe warzywa świetnie się sprawdzają, a o grzybach nawet wspominać nie trzeba. Jest świetnym rozwiązaniem na śniadanie a składniki do przygotowania tego dania zawsze znajdę w lodówce.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 3 szparagi zielone (były na prawdę grube, więc jeżeli trafią się cieńsze wystarczy użyć więcej szparagów)
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • twardy ser typu grana padano
  • sól i pieprz

omlet ze szparagami i suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

  • Szparagi myję w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Odłamuję zdrewniałe końce i kroję na ukos w niezbyt grube kawałki.
  • Suszone pomidory kroję w cienkie paski.
  • Jajka rozbijam w misce i dokładnie mieszam widelcem lub trzepaczką. Dodaję sól, szparagi i suszone pomidory.
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wlewam masę. Równomiernie rozprowadzam po patelni i smażę na niewielkim ogniu aż jajko się zetnie. Dla przyspieszenia można przykryć pokrywką.
  • Gotowy omlet zsuwam na talerz, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną tartego sera.

Smacznego! Jeżeli wypróbowaliście przepis lub macie jakieś pytania, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Ania | relaksprzygarach.pl

Nie przegap kolejnych wpisów, obserwuj relaks przy garach na Facebooku i Instagramie.

You Might Also Like

  • Meg
    23/06/2017 at 1:16 pm

    Super połączenie smaków :)

    • Ania
      30/06/2017 at 11:01 am

      Jedno z lepszych :)