Warzywa/ Zupy

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową.

Czasami wydaje mi się, że powinno to być nasze narodowe danie, wszak czym byłaby nasza kuchnia bez cebuli!!! Jest jednak francuskie. My odkryliśmy zupę cebulową dwa lata temu i zachwyciliśmy się nią od razu. Rozgrzewająca, słodkawa i idealna na chłodne dni. Nie warto pomijać alkoholu w tym przepisie, nadaje potrawie na prawdę głęboki smak. I bez obaw na procenty, wszystkie wyparują pod wpływem temperatury. Metodą prób i błędów (a niejeden został popełniony) doszłam do idealnej dla nas zupy cebulowej.

Składniki:

  • około kilograma cebuli żółtej
  • masło
  • oliwa
  • suszony tymianek
  • białe wytrawne wino
  • bulion
  • brandy lub koniak
  • sól, pieprz
  • kilka kromek chleba lub bagietki
  • ser typu gruyère (nie ma znaczenia jakiego użyjecie i tak będzie dobrze)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieram i kroję w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczam łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucam cebulę na rozgrzany tłuszcz i posypuję łyżeczką tymianku. Cała tajemnica tkwi w dobrze karmelizowanej cebuli, więc nie żałujcie czasu, bo trochę to potrwa. Choć na początku wydaje się, że cebuli jest bardzo dużo, to w miarę smażenia, jej objętość znacząco się zmniejsza. Smażę co chwilę mieszając około 45 minut.
  • Gdy cebula zacznie przywierać do dna i trzeba ją zeskrobywać (zaczyna się robić ciemniejsza), wlewam 200 ml wina i gotuję około trzech minut.
  • Zalewam całość litrem bulionu, który przygotowuję wcześniej. Jeżeli nie mam czasu lub chęci, to wystarczy gorąca woda z dwiema łyżkami sosu sojowego.
  • Gotuję zupę jeszcze przez około dwadzieścia minut. W międzyczasie, dodaję 50 ml brandy, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Do żaroodpornych miseczek nalewam zupy, na wierzch kładę kromki chleba (jeżeli jest bardzo świeży to warto go wcześniej opiec w tosterze lub piekarniku) i posypuję serem. W oryginalnym francuskim przepisie używa się sera gruyère, ale wierzcie mi, że każdy inny ser też będzie odpowiedni. Użyjcie takiego jaki macie w lodówce.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, lub aż do zapieczenia sera.

Smacznego!

Ania | relaksprzygarach.pl

Nie przegap kolejnych wpisów, obserwuj relaks przy garach na Facebooku i Instagramie.

You Might Also Like