Mięso/ Wieprzowina/ Zupy

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką.

Zupa gulaszowa to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Podstawowymi składnikami jest smalec, papryka, mięso i cebula. W mojej wersji nie ma smalcu, nie oznacza to jednak, że nie można go dodać. Znajduje się za to kilka innych składników. Zupa ta świetnie się sprawdza w zimne dni. Jest rozgrzewająca i na prawdę sycąca. Dodaję pieczoną paprykę, której smak uwielbiam i kilka ziemniaków. Mięso marynuję dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin przed smażeniem. Lubimy ostre dania, więc nie szczędzę ostrej papryki i pieprzu. Oczywiście intensywność potrawy zależy od waszego upodobania.

Składniki:

  • 0,5 kilo mięsa wieprzowego (użyłam szynki ale łopatka też się świetnie nada)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 papryki czerwone
  • 2 średnie ziemniaki
  • płaska łyżeczka papryki ostrej wędzonej (może być ostra papryka)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Sposób przygotowania:

Marynowanie mięsa:

  • Mięso kroję w cienkie, długie paski. Dodaję ostrą paprykę wędzoną (jeżeli nie jesteście fanami pikantnych potraw to proponuję zmniejszyć ilość tej przyprawy, lub całkiem ją pominąć), łyżkę słodkiej papryki, kminek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę oleju, sól i pieprz. Odstawiam do lodówki na noc lub na minimum kilka godzin.

pieczona papryka

Pieczona papryka:

  • Papryki kroję na cztery części, pozbywam się gniazd nasiennych i płuczę pod zimną wodą.
  • Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
  • Na blaszkę kładę papier do pieczenia i układam paprykę skórą do góry.
  • Wkładam do piekarnika na wyższy poziom i piekę przez 45 minut. Skóra powinna zrobić się miejscami czarna.
  • Po wyciągnięciu blaszki, paprykę przykrywam folią aluminiową i zostawiam do wystygnięcia.
  • Obieram papryki ze skórek i miąższ kroję w długie paski.

Zupa gulaszowa:

  • Rozgrzewam mocno patelnię i obsmażam mięso przez 5 minut co chwilę mieszając. Nie dodaję tłuszczu, bo był dodany do marynowania.
  • Usmażone mięso przekładam do dużego garnka i zalewam 2 litrami gorącej wody. Dodaję liść laurowy, sos sojowy i sos Worcestershire. Gotuję na małym ogniu.
  • Na patelnię po mięsie wlewam łyżkę oleju. Cebulę kroję w drobną kostkę a czosnek na cienkie plasterki. Wrzucam wszystko na patelnię i smażę na małym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie dodaję wszystko do zupy.
  • Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i razem z papryką pieczoną wkładam do wywaru. Całość gotuję przez minimum 1,5 godziny. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką.

Smacznego! Jeżeli wypróbowaliście przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Ania | relaksprzygarach.pl

Nie przegap kolejnych wpisów, obserwuj relaks przy garach na Facebooku i Instagramie.

You Might Also Like