Pomidory/ Warzywa/ Zupy

Zupa krem ze świeżych pomidorów

krem ze świeżych pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów

W momencie gdy w sklepach i na straganach pojawiają się nasze soczyste pomidory, odstawiam te zamknięte w puszce i szklanym słoiku. Na kilka miesięcy przestawiam się na te lokalne. Nie jestem w stanie oprzeć się dojrzałej malinówce a już za chwilę do leczo dodam limo. I nie zapominajmy, że pomidory to źródło likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Czyli samo zdrowie. Tym razem przepis na zupę krem ze świeżych pomidorów. Oczywiście szybki i łatwy w przygotowaniu. W trakcie sezonu pomidorowego warto przygotować taką zupę i cieszyć się jej smakiem.

pomidory

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych malinówek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu

grzanki

Sposób przygotowania:

  • Jeżeli nie mam gotowego bulionu to do garnka wkładam kawałek porcji rosołowej, zalewam zimną wodą (im mniej tym lepiej) i stawiam na małym gazie. Po około 40 minutach, zbieram szum i dodaję obraną wcześniej marchewkę, seler, pietruszkę i gotuję kolejne 40 minut.
  • Pomidory zalewam wrzątkiem i parzę przez minutę. Obieram ze skóry i kroję na kawałki.
  • Cebulę i czosnek obieram i kroję w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę i masło. Dodaję cebulę i czosnek. Smażę na małym ogniu aż cebula się zeszkli i dodaję oregano. Po minucie wsypuję cukier i dokładnie mieszam a po dwóch minutach wlewam wino i odparowuję płyn. Wszystkie pomidory wykładam na patelnię i podsmażam około 5 minut. Doprawiam solą.
  • Miksuję pomidory na gładką masę. Użyłam blendera kielichowego ale ręczny też się świetnie do tego nada. Dodaję gorącego bulionu aż uzyskam pożądaną konsystencję (wyszło mi około 200 ml, resztę bulionu ostudziłam i zamroziłam).
  • Doprawiam solą i pieprzem. Dla uzyskania jeszcze bardziej kremowej zupy, należy przetrzeć ją przez sito.
  • Zupę podałam z grzankami posmarowanymi oliwą ale równie dobrze można podać z ryżem lub makaronem.

Smacznego! Jeżeli wypróbowaliście przepis lub macie jakieś pytania, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Ania | relaksprzygarach.pl

Nie przegap kolejnych wpisów, obserwuj relaks przy garach na Facebooku i Instagramie.

You Might Also Like

  • KuchniaOdDwojga
    22/07/2017 at 9:33 am

    Zupa ma piękny kolor :)

    • Ania
      22/07/2017 at 10:47 am

      Smakuje równie dobrze!
      Pozdrawiam.